Je weet meestal wel wat goed voor je is, maar je doet het vaak niet of je houdt het niet vol, ook al heb je veel wilskracht en heb je voor jezelf besloten dat het anders moet. Gezond eten, minder alcohol en meer bewegen. Dat is beter voor lichaam en geest. We weten het allemaal wel.
Maar hoe voorkom je nou dat je na een goed begin terugvalt, je doelen niet haalt en uiteindelijk opgeeft? En er is nogal een verschil met eens wat vaker gaan wandelen en alleen in het weekend een glaasje alcohol nemen en het besluit om te gaan fitnessen. Bij fitness leg je namelijk de lat direct hoog. Het stoeien met gewichten (of aan de apparaten hangen) is in de kern niet leuk, je gaat er van zweten als een malle, je krijgt er spierpijn van en de zwaartekracht is een ouwe rot met ervaring. Die wint altijd. Blijf dan maar eens gemotiveerd.
Ik train nu al weer twee jaar bij Marco Visser en wat voor mij het verschil maakt is het volgende. In de eerste plaats is dat vooral de funfactor. Het is een stuk leuker om te trainen in een small group (maximaal zes personen) dan alleen. Je helpt elkaar, deelt het afzien en ik heb nog geen training meegemaakt waarbij er niet wordt gelachen. Voor mij is dit de motiverende factor. Ik ga toch, ook al heb ik soms geen zin.
In de tweede plaats zijn de trainingen erg gevarieerd en is er elke 4 weken een ander trainingsprincipe. Daarbinnen kun je zelf weer variëren, zodat je op maat kunt trainen. Marco let er op dat je de oefeningen technisch goed uitvoert, daagt je uit om je grenzen te verleggen, maar zorgt ook voor alternatieve oefeningen als het niet gaat of als je een blessure hebt.
In de derde plaats merk ik ook dat ik resultaat boek. Dat helpt om het te blijven volhouden, want als ik over een paar decennia achter de rollator loop, zal ik de spierpijn echt niet missen. De resultaten waar ik in het dagelijks leven het meest aan heb zijn een verbeterde lichaamshouding, geen lage rugpijn meer bij het opstaan en geen kramp meer in de kuiten bij het wekelijkse potje tennis op vrijdagavond.
Be Strong, ik kan het van harte aanbevelen!
Jan Albert Abma